CINQUE TERRE WANDELEN

Cinque Terre heeft mijn hart veroverd! In dit prachtige gebied aan de Ligurische kust kun je wandelen, door romantische steegjes en tussen de kleurrijke huisjes met bovendien een fenomenaal uitzicht.

cinque terre wandelen

In mijn vorige blog over Toscane heb ik al verteld dat ik helemaal fan ben geworden van de Cinque Terre. De Cinque Terre is een kleurrijk gebied in de buurt van la Spezia dat bestaat uit de vijf pittoreske dorpjes: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza en Monterosso al Mare. In 1997 zijn de vijf dorpjes zelfs in de werelderfgoedlijst van UNESCO opgenomen. 

Cinque Terre wandelen
Uitzicht op zee vanuit Corniglia

Cinque Terre wandelenKleurrijke huisjes Vernazza

 

Cinque Terre wandelen: Hoe te bereiken?

De makkelijkste manier om de Cinque Terre te bereiken is per trein. Wij hebben onze auto onder het station van la Spezia geparkeerd (14 euro per dag) en vanuit daar de trein naar Corniglia gepakt. Let op: je moet eerst bij het loket een toegangsticket voor de Cinque Terre kopen (12 euro inclusief treinticket p/p) en deze vervolgens afstempelen bij een stempelautomaat op het station.

 

 Cinque Terre wandelen: Wandelpaden

De pittoreske dorpjes worden door een spoorlijn en door één van de mooiste wandelpaden van Europa verbonden. Il Sentiero Azzurro, ‘Het Blauwe Pad’, is een 11 km lang wandelpad dat je langs alle vijf dorpjes leidt. Alle dorpjes zijn ook per trein te bereiken maar het is zeker aan te raden om ten minste één wandeling te maken. Tijdens het wandelen heb je namelijk bijna continu een adembenemend uitzicht:

Cinque Terre wandelen
Uitzicht tijdens wandeling van Corniglia naar Vernazza

Cinque Terre wandelen
Uitzicht tijdens wandeling van Corniglia naar Vernazza

Normaal gesproken zijn alle dorpjes wandelend te bereiken maar dit jaar waren helaas de wandelpaden tussen Riomaggiore en Manarola en tussen Manarola en Corniglia gesloten vanwege beschadiging door aardverschuivingen. Bovengenoemde wandelpaden zijn wel de meeste gangbare wandelingen. De wandeling tussen Riomagiorre en Manarola duurt maar 25 minuten maar biedt wel prachtige uitzichten en is daarmee een prima uitkomst voor de niet sporters onder ons. Wil je weten welke wandelpaden open zijn tijdens jouw bezoek? Neem dan hier een kijkje.

 

Cinque Terre wandelen: Corniglia

Vanwege de hierboven genoemde gesloten wandelpaden zijn wij onze eerste wandeling in het middelste dorpje Corniglia gestart. Vanaf la Spezia hebben we de trein gepakt naar Corniglia. Vanaf het station van Corniglia moet je eerst een flinke klim maken, het dorpje ligt op een rots die 100 meter boven het water uitsteekt.

Cinque Terre wandelen
Beklimming Corniglia

Riomaggiore, Manarola, Corniglia
Steegje Corniglia

Cinque Terre wandelen
Kerkje Corniglia

Cinque Terre wandelen
Leuk barretje Corniglia

Cinque Terre wandelen
DIY inspiratie: hangende vaasjes met gekleurd water

 

Cinque Terre wandelen: Wandelpad Corniglia – Vernazza

Na een half uur rondstruinen in Corniglia zijn we begonnen aan onze wandeling naar Vernazza en toen we nog even over onze schouders keken hadden we een geweldig uitzicht over Corniglia.

Cinque Terre wandelen
Uitzicht op Corniglia

Het wandelpad van Corniglia naar Vernazza is 4 km lang en hier doe je 1,5 tot 2 uur over. Het pad heeft vele gestage beklimmingen en dalingen. Tip: draag wandelschoenen of stevige sneakers, maar zeker geen slippers! Neem ook voldoende water mee.

Cinque Terre wandelenWandelpad Corniglia – Vernazza

Onderweg heb je nog een keer een prachtig uitzicht over Corniglia.

Cinque Terre wandelenUitzicht op Corniglia

Na twee uur flink zwoegen in de hitte kwamen we Vernazza binnenlopen en wat was het mooi! De wandeling was het helemaal waard, want als je de trein pakt kom je aan in het stadje en had je dit aansprekende uitzicht plus de andere mooie uitzichten moeten missen.

Cinque Terre wandelenUitzicht op Vernazza

Cinque Terre wandelen
Uitzicht op Vernazza

Cinque Terre wandelen: Vernazza

Vernazza is een heel mooi dorpje. Het heeft een romantisch haventje, smalle straatjes, kleurrijke huisjes en een uniek rotsachtige strandje.

Cinque Terre wandelen
Typische Italiaanse geveI

Cinque Terre wandelen Straatbeeld Vernazza

Cinque Terre wandelen Strandje Vernazza centrum

Cinque Terre wandelen Uitzicht vanuit de haven van Vernazza

Cinque Terre wandelen Haven Vernazza

Cinque Terre wandelenDit unieke rotsachtige strandje vind je als je bij de ijskraam links een steegje onder de rotsen ingaat. Echt een aanrader!

 Cinque Terre wandelen: Manarola

In dit kleine schilderachtige visserdorpje voeren steile smalle straatjes je naar het haventje. Het romantische straatbeeld wordt hier gekenmerkt door gekleurde huisjes waar kleding aan de waslijn hangt te drogen en boten met vissersnetten voor de deur liggen.

Cinque Terre wandelen
Straatbeeld Manarola

Manarola beschikt niet over een strand maar dat weerhoudt de meeste mensen er niet van om een handdoekje uit te spreiden en een verfrissende duik te nemen.

Cinque Terre wandelen
Haven Manarola

Cinque Terre wandelen
Zwemmende mensen bij de rotsen in Manarola

Als je naar Manarola gaat moet je zeker een bezoekje brengen aan wijnbar Nessun Dorma. Vanaf hier heb je een heel mooi uitzicht op de kleurrijke huisjes van Manarola. Ook hebben ze hier heerlijke loungebanken en cocktails!

Cinque Terre wandelenWijnbar Nessun Dorma

Cinque Terre wandelen
Mooie bloemenzee Manarola

cinque terre wandelenUitzicht op Manarola

 Cinque Terre wandelen: Wanneer bezoeken?

De beste periode om de Cinque Terre te wandelen is in mei/juni en september. In de maanden juli en augustus kan het namelijk erg heet zijn en je loopt op de wandelpaden vaak volop in de zon. Ook is het in juli en augustus ontzettend druk in de dorpjes en treinen. Zelf heb ik wel de Cinque Terre in de zomer bezocht maar had geluk dat het toevallig deze zomer in Italië niet zo warm was (rond de 25 graden).

Laatste tip:
Ben je van plan om op vakantie te gaan naar de Cinque Terre? Neem dan eens een kijkje op de website van Bianca van italianfix.com. Zij heeft heel veel tijd in de Cinque Terre doorgebracht en kan je over alle leuke plekjes in de Cinque Terre vertellen.

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Hanneke
  6 november 2014 at 10:44

  Ik was hier vorig jaar met mijn vriend. Die ging helaas door zijn enkel op de tweede dag van onze roadtrip door Italië en de rest van de vakantie heb ik hem in een rolstoel moeten duwen. We konden dus niet het pad lopen langs de vijf stadjes. Heel erg van gebaald, moet zeker nog een keer terug 🙂

 • Reply
  FREYA | REISSENSATIE
  20 maart 2017 at 09:17

  Toffe foto’s en een heel mooie wandeling. Echt gezellig eerst wat wandelen dan een lekker glaasje wijn op een terrasje. Wij waren daar enkele jaren geleden en vonden het wondermooi.

 • Reply
  TOSCANE TIPS EN INSPIRATIE | REMADE with love
  28 januari 2019 at 12:20

  […] van UNESCO. Cinque Terre heeft echt mijn hart veroverd dus hierover heb ik ook nog een aparte blog geschreven met vele prachtige foto’s. Hier alvast een sneak […]

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.