Tuin voorjaarsklaar maken: buitenbeits en styling tips

Yes het zonnetje laat zich weer eens zien! Bij het zien van het voorjaarszonnetje kriebelt het bij ons meteen om etentjes in de tuin te organiseren. Maar voordat het zover is kreeg onze tuin eerst een opfrisbeurt. De steigerhouten tafel en bank waren toe aan een nieuwe laag buitenbeits en het leek ons een goed moment om deze klus in het voorjaar te klaren. Daarnaast hebben we twee leibomen en wat borderplanten aan onze tuin toegevoegd. Ook komt er over een maand nog een schommel voor June. In deze blog geef ik allerlei tips voor het beitsen van je tuinmeubels en stylen van een buiten eethoek.

tuinhout beits steigerhout beitsen

Kleur uitzoeken dekkende buitenbeits

Wie mij op Instagram volgt heeft kunnen zien dat wij een aantal beginnersfoutjes hebben gemaakt bij het uitzoeken van een kleur dekkende buitenbeits voor onze steigerhouten bank. Om te voorkomen dat jullie niet dezelfde fout maken als wij, deel ik maar al te graag mijn tips met jullie.

Allereerst, hoe fijn is het dat de dekkende buitenbeits van CetaBever middels de mengmachine in iedere gewenste kleur verkrijgbaar is! Wij kozen de kleur J2.04.59, een prachtige grijsgroene kleur. Eerst hebben we de bank goed geschuurd en ontvet met verfreiniger. Vervolgens zijn we aan de slag gegaan. Rechts zie je de kleur op een kleurwaaier en links hoe deze kleur op de steigerhouten bank uiteindelijk naar voren kwam. De kleur manifesteert zich, door het zonlicht en de glansgraad van de dekkende buitenbeits, veel lichter en lijkt wel mintgroen. Niet per se lelijk maar gewoon echt niet wat we voor ogen hadden.

Poging twee beitsen tuinmeubelen

Zoals gezegd pakte het eindresultaat helemaal anders uit dan we hadden gehoopt. Daarom besloten we voor een totaal andere kleur te gaan, geïnspireerd door het hoekje bij de buitenhaard. Dit omdat we de sfeer van dit hoekje zo fijn vinden. Ook dit pakte niet uit zoals we hadden gehoopt. Door het zonlicht en de zijdeglans lijkt het eindresultaat niet diepzwart of antraciet.

Driemaal is scheepsrecht / buitenbeits kleur tips

De reden dat het telkens anders uitpakte dan gehoopt komt zoals eerder gezegd door de glansgraad van de beits en de uitwerking hiervan op het zonlicht. Door de glansgraad weerkaatst er ontzettend veel licht waardoor een kleur er in werkelijkheid veel lichter uitziet dan op een kleurstaal. Mijn advies bij het uitzoeken van een kleur is dan ook om minimaal 1 tint donkerder te pakken dan je voor ogen hebt. Wij kozen uiteindelijk voor dezelfde kleur als gebruikt voor Zenn zijn steigerhouten bedje, welke uit dezelfde kleurlijn is als de kleuren op de muur achter de bank. Het is kleur G0.05.65, een warme greige kleur, en de vierde kleur van boven op onderstaande kleurstaal. We zijn echt mega blij met deze kleur! Ook de tafel heeft een nieuwe laag beits gekregen. Deze kreeg de kleur Grey Wash.

Gezellige borrel- en spelletjesavonden in de tuin

Zoals inmiddels wel bekend zijn wij dol op borrel-/diner-/spelletjesavonden. Met vrienden, familie of gewoon lekker met zijn tweetjes en dit dan het allerliefste lekker buiten in de tuin.

Natuurlijk zijn op dit soort avonden de grootste sfeermakers vrienden of familie en het lekkere eten en drinken maar wat mij betreft draagt een leuk aangeklede tafel hieraan ook zeer zeker een steentje bij. Daarom geef ik jullie in deze blog (in samenwerking met fonQ) vier stylingtips voor hoe je een etentje en gezellige avond nog bijzonderder maakt:

1: Haal je mooiste servies en glaswerk uit de kast! Zelf ben ik dol op servies van keramiek. Het rustic servies van House Doctor en 70s servies van HKLiving zijn mijn favorieten. Wat ook heel leuk is om verschillende serviezen met elkaar te combineren. Je oude servies met een aantal nieuwe items of loop eens een kringloopwinkel binnen en kijk of ze daar mooi servies hebben.

2:  Werk met verschillende lagen/hoogtes. Je creëert extra sfeer door niet alleen de tafel aan te kleden maar juist ook erboven en eronder. Hang katoenen slingers, een lichtsnoer of lantaarns op en leg op de grond een buitenkleed. Ook een leuk idee: bevestig een tafelklem en bevestig hieraan bloemen of een lichtsnoer.

3: Groen, groener, groenst. Wat mij betreft zijn planten in een tuin de echte sfeermakers. Wij vonden onze eethoek de kaalste plek van de tuin en hebben er daarom voor gekozen om amber leibomen tegen de schutting te plaatsen en een border aan te leggen met siergras en sieruien. Mocht dit in jouw situatie niet mogelijk zijn maar kan de tuin wel wat extra groen gebruiken: grote planten in potten op de grond doen het ook erg goed.

4: Mooi bestek. Goudkleurig bestek maakt de tafel meteen heel feestelijk. Een ander idee is om je normale bestek op een feestelijke manier te presenteren.

Zo laat de zwoele zomeravond maar komen, wij en onze familie, vrienden en kennissen zijn er klaar voor 🙂

With love,
Anne

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.