Tuin: veelgestelde vragen

Over onze tuin krijgen wij heel veel complimentjes en vragen. Er zijn zelfs lezers die mailen of ze onze tuin mogen komen bekijken omdat ze deze zo mooi vinden en hetzelfde formaat tuin hebben. Om al jullie vragen te beantwoorden en jullie een portie tuininspiratie te geven lijkt het mij leuk om een blog te wijden aan al deze vragen. Natuurlijk ook met wat prachtige plaatjes van onze tuin door de jaren heen. Veel leesplezier.

Wat zijn de afmetingen van jullie tuin?

De afmetingen van onze tuin zijn denk ik redelijk vergelijkbaar met de tuin van gemiddelde nieuwbouw tussenwoning. Onze tuin is 6 meter breed en 10 meter diep (en tot de berging 8 meter diep).

Hoe kwamen jullie tot dit ontwerp en hoe hebben jullie het aangelegd?

Mijn vriend en ik keken elk weekend naar Eigen Huis & Tuin. Toen we het tuinontwerp ‘speels, groen en rechte lijnen’ zagen waren we meteen verkocht. De bestrating is een combinatie van oude waaltjes en betontegels (80×80 cm.), de lage border is van cortenstaal, de hoge border is van grijze betonstenen en in het midden van de tuin staan twee bomen. Wel hebben wij voor andere bomen en planten gekozen dan het originele tuinontwerp.

Welke vaste beplanting gebruik je?

In de betonnen border staan hortensia’s (strong Annabel). In de cortenstalen borden siergras Irish green met daartussen sieruien en rechtsachter lavendel. In het midden staan twee rode sierappelbomen en rechts twee lei amberbomen met daaronder vedergras gecombineerd met sieruien.

Jouw tuin ziet er in alle seizoenen gezellig uit, hoe doe je dat?

Dankjewel! Dat was precies onze bedoeling. Wij zijn graag veel buiten. Zo gaan we met de hond veel naar het bos maar het is ook fijn om in de herfst nog lekker in de tuin te zitten bij de openhaard. Daarnaast is het ook gewoon prettig als je tuin het hele jaar door een verlengde van je woonkamer is. Hoe we dit gedaan hebben? Door beplanting uit te zoeken waarbij het hele jaar door iets in de tuin gebeurd. Zo is onze tuin niet alleen in het voorjaar en zomer prettig om naar te kijken maar ook in de herfst en in de winter. De sierappelbomen* zorgen ervoor dat onze tuin heel sfeervol is in de herfst en in de winter, hierdoor hebben we altijd kleur in onze tuin. Daarnaast snoeien we de planten pas in het voorjaar waardoor in de herfst en winter mooie gedroogde hortensia’s zichtbaar zijn. Ook laten wij het hele jaar onze meubels onafgedekt buiten staan. En de openhaard met houtkasten zijn natuurlijk echt een mega sfeermaker. Om het helemaal af te maken zorgt een goed lichtplan ook echt voor veel sfeer.

* We vinden de sierappelbomen helemaal fantastisch want gedurende heel het jaar heb je daardoor leven/kleur in je tuin. Wel een nadeel (in ieder geval bij ons): ze zitten vol met luis in de zomer. Dus we hebben een beetje een haat liefde verhouding met ze. Maar nu in de herfst, wauw wat een kanjers, echt prachtig!

sfeervolle verlichting tuin in lite

Wat voor een tegels liggen er in jullie tuin? Hele mooie combinatie.

In onze tuin ligt een combinatie van oude waaltjes en betonnen tegels van MBI Geo steen in de kleur cannobio.

Hoe maak je een tegelpad tegen de muur?

Het tegelpad is een doorlopend pad van de grond tegen de berging aan. Mijn vriend heeft deze op de berging bevestigd met behulp van betonplex en L-profielen.

Waar kun je deze houtkasten kopen?

Deze hebben wij zelf gemaakt van steigerhout.

Missen jullie een stukje gras? Hoe doe je dat als June wil buitenspelen?

Wij hebben onze tuin aangelegd ruim voordat we kindjes hadden. Het was inderdaad fijn geweest om een stuk gras te hebben maar we hebben de tuin toch nog kindvriendelijk kunnen maken door een schommelpergola en zandbak te maken. Als June buiten wil spelen kan ze in de tuin schommelen, in de zandbak spelen, beestjes zoeken, met blaadjes spelen en bij mooi weer onder de sproeier door rennen. Genoeg mogelijkheden voor buitenpret.

Ik vond het echt super leuk om deze blog te schrijven. Met veel plezier heb ik de afgelopen jaren, samen met mijn vriend, onze tuin vorm gegeven en een balans gezocht tussen praktisch en stijlvol. Misschien moet ik ook maar tuinadviezen gaan geven ;).

With love,
Anne

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply
  Mar
  15 december 2020 at 18:43

  Wat een leuke blog! Zeker inspiratie voor onze tuin. Hebben jullie ook iets van een plattegrond van de tuin en het licht plan? Ik
  zou er heel blij mee zijn!

 • Reply
  Rachel
  21 december 2020 at 12:11

  Wauw jullie hebben inderdaad een prachtige en sfeervolle tuin. Hele fijne inspiratie! Wij willen nog onze voortuin en achtertuin gaan aanpakken, maar dat gaat aardig wat centjes kosten dus we moeten even kijken hoe en wat we willen! Ik ben ook graag buiten in de zomer en ik lees nog graag een boek in de avondzon. Dus in de voortuin willen we een heg gaan plaatsen zodat we echt een privé spot creëren. Nu alleen nog kijken naar een heg die mooi groen blijft. Ook daar komt dan een lounge gedeelte in en een haard.

 • Reply
  Aimée
  13 januari 2021 at 23:20

  I love your garden, and adore your dog.

 • Reply
  Elise
  7 februari 2021 at 21:15

  Prachtige tuin. Zijn de oude waaltjes ook van Geo Steen? Wij zoeken exact dezelfde steencombinatie, prachtig!

 • Reply
  Lien
  7 juni 2021 at 14:58

  Tip tegen luis: hang een terracotta bloempotje met wat hooi of stro erin ondersteboven in de kruin van de boom. Dit is een schuilplaats die oorwormen graag in gebruik nemen. Die diertjes eten vervolgens met veel plezier alle bladluizen op.

 • Reply
  Metalura
  18 juni 2021 at 12:59

  Prachtige tuin! Waar hebben jullie de spullen vandaan? Wij hebben laatst een aankoop gedaan bij Metalura, ook erg fijn!

  Anne

  • Reply
   Maarten
   26 januari 2022 at 14:15

   Mooi ontwerp! Hoe bevalt de MBI Geo Cannobio tegel qua verkleuring/vlekken/mos e.d.? Wij twijfelen nog even tussen keramisch en beton. De waaltjes zijn dus oud (niet nieuw gebakken); maar waar wie is de leverancier?

 • Reply
  Thomas
  16 september 2021 at 13:34

  Super mooie tuin! Door wie hebben jullie het cortenstaal laten maken?

  • Reply
   Anne
   19 oktober 2021 at 13:30

   Gekocht (bij Sprokkelbos) en zelf bevestigd

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.