EENVOUDIG TUINVERLICHTING AANLEGGEN IN-LITE

In de vorige blog liet ik jullie al onze sfeervolle tuin by night zien. In deze blog laat ik je zien hoe je eenvoudig tuinverlichting kunt aanleggen met in-lite.

sfeervolle verlichting tuin in lite

Eenvoudig tuinverlichting aanleggen: tuinontwerp en verlichtingsplan

Een sfeervolle tuin creëer je natuurlijk niet alleen met verlichting maar wordt vooral bepaald door het tuinontwerp (It takes two to Tango 🙂 ). Daarom raad ik je vooral aan hier heel goed over na te denken en hiervoor veel inspiratie op te doen zodat je uiteindelijk een goed beeld hebt van wat voor een tuin je voor ogen hebt. Vervolgens kun je deze eventueel zelf uittekenen en aanleggen of de hulp van een hovenier en/of tuinarchitect inschakelen.

burni buitenhaard lang genieten in de tuin herfst
Als je eenmaal het tuinontwerp van je dromen hebt gevonden of laten maken dan komen we aan bij de volgende cruciale stap voor het creëren van een sfeervolle tuin: het maken van een verlichtingsplan. Zoals ik jullie in mijn vorige blog al vertelde kun je een verlichtingsplan aanvragen bij in-lite. Met dit verlichtingsplan kun je dan gemakkelijk zelf aan de slag gaan omdat aangegeven wordt welke producten (soort kabel, transformator en armaturen) je moet aanschaffen om het verlichtingsplan te realiseren.

Eenvoudig tuinverlichting aanleggen: learning center in-lite

Een groot voordeel van in-lite is dat deze verlichting gebaseerd is op laagspanning (12 volt) waardoor je deze zelf kunt aanleggen. Voor het aanleggen van tuinverlichting op basis van 230 volt heb je een elektriciën nodig en moet je ook nog eens diepe sleuven graven en dat is bij in-lite allemaal niet nodig. Hoe werkt dit laagspanningssysteem dan precies? Zo werkt het systeem in een notendop: een transformator zet de stroom van 230 volt om naar 12 volt. De in-lite kabels die je aansluit op de transformator worden dus gevoed met laagspanning van 12 volt welke ongevaarlijk is. Hierdoor hoef je de kabels dus niet diep in te graven en loop je zelf ook niet het risico geëlektrocuteerd te worden. Welke kabels en transformator je moet gebruiken is afhankelijk van het verlichtingsplan. Nadat de voedingskabels zijn gelegd, klik je op een heel eenvoudige manier de armaturen erop en klaar is kees. Natuurlijk is dit de heel verkorte versie van hoe het systeem aangebracht wordt.

Voorbereiden

Na het ontvangen van het verlichtingsplan is het handig om voor jezelf een simpele schets te maken hoe je de kabel(s) naar de armaturen door de tuin gaat leiden. Hierdoor kun je ook een betere inschatting maken van hoeveel lengte kabel je moet bestellen.

De verlichting hebben wij met behulp en raadpleging van het learning center op de website van in-lite eenvoudig zelf aangelegd. Op deze website staan per stap super handige filmpje waarin men laat zien hoe je de verlichting kunt aanleggen. Hieronder beschrijf ik beknopt hoe de te nemen stappen er uitzien zodat je alvast een beeld hebt hoe eenvoudig de montage van het systeem is. Ga je dit zelf doen? Lees dan zeker niet alleen deze blog maar doorloop de stappen die op het learning center van in-lite staan!

Transformator

Hoe bepaal je de juiste transformator? Tel het vermogen (aantal watt) van de armaturen die je nu of in de toekomst in je tuin wilt plaatsen bij elkaar op en zorg dat dit vermogen niet hoger is dan die van de transformator die je toe gaat passen. Hang de transformator minimaal 50 cm boven de grond en niet vlakbij een sproei installatie. Wij hebben de transformator in onze buitenberging opgehangen. Klik hier voor uitleg hoe je de transformator en lichtsensor kunt monteren.

zelf buitenverlichting aanleggen
Bij de transformator wordt ook een handige lichtsensor meegeleverd die wij aan de buitenkant van de buitenberging hebben gemonteerd.

eenvoudig buitenverlichting aanleggen in-lite

Kabel leggen

De volgende stap is het leggen van de 12 volt kabel (vraag goed na welk type kabel je nodig hebt en of je een kabelverbinder nodig hebt). Sluit de 12 volt kabel aan op de transformator en leidt de kabel langs de plekken waar je armaturen komen te staan/hangen. Klik hier voor uitleg hoe je de in-lite kabel kunt aanleggen.

eenvoudig buitenverlichting aanleggen in-lite
Wij hebben de kabel zoals je kunt zien aangelegd voordat onze tuin bestraat werd waardoor de kabels uiteindelijk mooi zijn weggewerkt.

Lampen aansluiten

Bij ons werd eerst de tuin aangelegd voordat we de lampen gingen aansluiten op de 12 volt kabel. Uiteraard hebben we voordat er overheen bestraat werd wel eerst getest of de kabel goed werkte. Het testen van de kabel kun je doen door alvast een lamp aan te sluiten op de kabel. Een lamp kun je eenvoudig aansluiten met het easy lock systeem van in-lite.

eenvoudig buitenverlichting aanleggen in-lite
Op de website staat uitgebreid uitgelegd hoe je dit kunt doen. Met behulp van het filmpje op deze website hebben we toen de tuin af was alle lampen aangesloten en het resultaat mag er wezen:

sfeervolle verlichting tuin in lite
Wij zijn echt mega blij met de verlichting. Zomers kunnen we heerlijk lang buiten van de tuin genieten en in de winter is de tuin een verlengstuk van de woonkamer. Wat mij betreft zijn de voordelen groot: prachtig ontworpen design armaturen, laag in energieverbruik en last but not least heel eenvoudig zelf aan te leggen.

With love,
Anne

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Dee
  31 januari 2017 at 16:16

  Leuke blog om te lezen, ook erg mooie plaatjes geschoten 🙂

 • Reply
  Mari
  21 juni 2018 at 11:28

  Wat leuk om hierover te lezen en wat heb je een prachtige tuin. Mag ik vragen welke grassen er in de border staan?

  • Reply
   Anne
   4 januari 2019 at 11:25

   Hi Mari, Irish Green staat in de border. Groetjes Anne

 • Reply
  N
  24 november 2018 at 00:19

  Hi!

  Mag ik je vragen hoe je de wandlampen aan de schutting hebt bevestigd, zonder dat je snoeren ziet?
  Ziet er super uit!

  • Reply
   Anne
   4 januari 2019 at 11:08

   Hi, We hebben tijdelijk een plank van de schutting afgeschroefd zodat we de kabel van het lampje m.b.v. kabelclips aan de achterzijde van de plank konden bevestigen. Vervolgens de plank weer teruggeplaatst. Groetjes Anne

 • Reply
  Ton de Groot
  10 juli 2019 at 10:50

  Hoi Anne, wat een mooie houtopslag. Is dit van cortenstaal?

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.