DIY: SCHILDERIJ MAKEN

Een schilderij maken was nog nooit zo makkelijk! Twee vriendinnen van mij hadden laatst een workshop waarbij ze een zelfportret in Andy Warhol stijl gingen schilderen. Ik was erg verrast door het resultaat en was benieuwd hoe ze dit gedaan hadden. Wat bleek nou, ze hadden een foto overgetrokken met carbonpapier waardoor het eigenlijk een soort van kleurplaat werd. Zij werkten in de workshop met vlakken om echt de Andy Warhol stijl te creëren. Ik houd daar persoonlijk niet zo van dus ik heb zo min mogelijk met vlakken gewerkt, maar ik heb wel vrolijke kleurtjes gebruikt.

schilderij maken

Ik zal jullie in deze DIY blog stap voor stap uitleggen hoe ik dit schilderij gemaakt heb met behulp van carbonpapier.

Stap 1 schilderij maken: Foto uitkiezen

Als eerste moet je een foto van jezelf, of bijvoorbeeld net als bij mijn schilderij van meerdere personen, kiezen. Deze print je vervolgens even groot uit als het doek waarop je het wil schilderen.

Stap 2 schilderij maken: Overtrekken met carbonpapier

Leg het carbonpapier op je schilderdoek en leg daar bovenop je uitgeprinte foto. Het handigste is om deze even vast te zetten met een plakbandje. Vervolgens trek je met een potlood alle lijnen over die je op het schilderdoek wil zien. Ik zou in ieder geval alle contouren overtrekken. Plekken waar je schaduw ziet kun je ook alvast aangeven, maar je kunt ook tijdens het schilderen op de foto kijken waar er schaduwplekken aangebracht moeten worden.

schilderij maken

Stap 3 schilderij maken: Kleuren kiezen

Als je het moeilijk vindt om zelf kleuren te mengen kun je ervoor kiezen om van tevoren te bepalen welke kleuren je gaat gebruiken en deze in de winkel te kopen. Bij de action kun je voor weinig geld acrylverf in allerlei kleurtjes aanschaffen. Als je een beetje inzicht hebt in hoe je kleuren kunt creëren kom je met de kleuren wit, geel, blauw en rood al een heel eind. Op de website van Talens kun je informatie vinden over kleuren mengen.

Mijn lievelingskleuren zijn turquoise en koraal dus heb ik deze kleuren gekozen voor de details van mijn schilderij. De huid en haren wilde ik zoveel mogelijk neutraal en realistisch houden dus daar heb ik huidskleur en lichtgeel voor gebruikt. Ik heb voornamelijk zelf gemengd met wit, geel, rood en blauw maar voor de huid heb ik een bruin/beige kleur gebruikt van de action.

Stap 4 schilderij maken: Schilderen

Zelf had ik voor het laatst op de middelbare school geschilderd dus had ik zelf geen schilderspullen in huis. Een vriendin van mijn moeder schildert veel in haar vrije tijd en zij vond het alleen maar leuk als ik daar een middag kwam schilderen. Het is verstandig om veel verschillende penselen in huis te hebben zodat je zowel strakke lijnen als grote oppervlakten kunt schilderen. Ik ben begonnen met het schilderen van de achtergrond en lippen in de kleur koraal (de kleuren wit, geel en rood gemengd).

schilderij maken

Vervolgens heb ik de schaduw plekken in het gezicht met een donkere kleur beige geschilderd.

schilderij maken

Daarna ben ik er overheen gegaan met een lichtere kleur beige toen ik het gehele gezicht ging schilderen.

schilderij maken

Om schaduw te creëren werk ik met verschillende tinten van dezelfde kleur. Zo heb ik schaduw en diepte in het haar aangebracht door verschillende tinten geel/beige te gebruiken

schilderij maken

Je kunt natuurlijk ook carbonpapier gebruiken om voorwerpen of landschappen op je schildersdoek over te trekken. Ik vind het een super manier voor beginners om toch snel resultaat te boeken. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.

With love,
Anne

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Salima
  25 februari 2016 at 12:51

  Het ziet er echt super gaaf uit! weet jij waar ik carbonpapier het voordeligst kan halen? Wil het een keertje proberen maar vind het nog best duur..

 • Reply
  Kim siertsema
  17 november 2016 at 19:37

  Is leuk om te doen

 • Reply
  Tineke
  4 januari 2018 at 08:20

  Is hier ook ergens een cursus voor?

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.