IKEA HACK: TV-MEUBEL IKEA PS KAST

Over onze IKEA hack (van een gewoon IKEA meubel een bijzonder meubel maken) van de IKEA PS kast krijg ik veel complimenten en vragen. Misschien wel de meest gestelde vraag op mijn blog: ‘waar hebben jullie dit tv-meubel gekocht en/of hoe hebben jullie dit gemaakt?’ Ik kan jullie het heugelijke nieuws mededelen dat ik vandaag eindelijk eens antwoord ga geven op deze vraag/vragen. Deze IKEA hack is misschien geen easy peasy do-it-yourself maar het eindresultaat mag er zeker wezen. PS bereid je voor op de langste blog ever 😉

ikea hack tv-meubel ikea ps kast

IKEA hack: een bijzonder tv-meubel maken van de IKEA PS kast

Toen we in 2015 ons nieuwbouwhuis kochten moesten we helaas nog ca. een jaar wachten voordat het huis opgeleverd zou worden. Maar natuurlijk konden wij echt niet wachten om in deze periode toch met ons interieur aan de slag te gaan. We gingen fanatiek aan de slag en deden inspiratie op tijdens reizen en stedentrips, bezochten vintage markten, keken naar tv-programma’s zoals eigen huis & tuin en speurden veel op Pinterest. Ons gehele interieur begon zodoende en met behulp van moodboards en 3D tekeningen vorm te krijgen. Uiteindelijk ontbrak er alleen nog een mooi en betaalbaar tv-meubel dat echt helemaal bij onze stijl paste. En wat doe je als je geen mooi ontwerp kunt vinden? Juist dan ga je gewoon zelf als designer aan de slag.

Het enige tv-meubel wat enigszins in de buurt van onze stijl kwam was de Scandinavische en stoere locker kast van HKliving. Echter de afmetingen van dit meubel waren niet naar onze wens en bovendien hadden wij het mooier gevonden als de locker kast van staal in plaats van hout was. Al pratende met mijn vriend en ook toen ik mezelf het woord staal en locker kast in één zin hoorde zeggen, ging er bij mij een lampje branden. De alom bekende en altijd nog even populaire IKEA PS kast voldoet namelijk aan deze beide criteria en is ook nog eens heel betaalbaar. Om het kastje nog beter in ons interieur te laten passen hebben we het ook nog een persoonlijke touch gegeven. Dit hebben we gedaan door de pootjes eraf te zagen, de slotjes door leren handvatten te vervangen en bovenop het meubel hebben we een underlayment plaat gelegd. Hoe we dit gedaan hebben ga ik jullie hieronder zo goed mogelijk stap-voor-stap uitleggen. Helaas ben ik tijdens het klussen op sommige momenten vergeten foto’s te maken. Mocht onderstaande uitleg niet duidelijk zijn dan neem gerust contact met mij op.

Voor het maken van dit tv meubel heb je twee IKEA PS kasten nodig. Let op: zet de kasten niet in elkaar voordat je stap 1 t/m 3 doorlopen hebt.

#1 IKEA hack tv-meubel IKEA PS kast: pootjes afzagen

Benodigdheden pootjes afzagen:

 • schildertape
 • ijzerzaag
 • ijzervijl
 • platte schroevendraaier

Stap-voor-stap uitleg:
Verwijder voorzichtig de grijze kunststof dopjes die aan de onderkant van de pootjes zitten en bewaar deze goed. Plak daarna, aan de zijde van de locker de pootjes af met bijvoorbeeld schildertape en zaag vervolgens de pootjes af. Het afplakken voorkomt beschadiging aan de locker. De pootjes die je hebt afgezaagd heb je niet meer nodig. Na het zagen is het nodig om de scherpe randjes aan de binnenkant van de holtes die ontstaan zijn in het kastje weg te vijlen met een ijzervijl. Tenslotte plaats je de grijze kunststof dopjes in deze holtes. Herhaal deze stappen bij het andere kastje.

#2 IKEA hack tv-meubel IKEA PS kast: opening snoeren achterzijde maken

Benodigdheden opening snoeren maken:

 • decoupeerzaag metaal
 • ijzervijl
 • schildertape
 • boormachine met metaalboor (10 mm)

Stap-voor-stap uitleg:
De IKEA PS kast is standaard aan de onderzijde voorzien van een opening voor de snoeren. Echter kunnen er, nu we de pootjes van het kastje hebben afgezaagd, geen snoeren meer door deze opening worden ingevoerd. Om toch snoeren aan te kunnen brengen is het nodig om een opening aan de achterzijde te maken. Bepaal in welk kastje en aan welke zijde de opening moet komen. Teken ter plaatse een opening af en plak deze ook af met schildertape. Boor aan de rand van de getekende opening een gaatje met de metaalboor en zaag vervolgens met de metaal decoupeerzaag de opening. Na het zagen is het nodig om de scherpe randjes aan de binnenkant van de opening weg te vijlen met een ijzervijl.

#3 IKEA hack tv-meubel IKEA PS kast: U-profiel en magneetjes

Bij het originele kastje sluit je de deurtjes met een slotje. Bij onze DIY hebben we ervoor gekozen om de slotjes te verwijderen en daarvoor in de plaats leren handvatjes te gebruiken. Dit betekent wel in dat er een alternatief systeem bedacht moet worden om de deurtjes te laten sluiten. Wij hebben, omdat de deurtjes van metaal zijn, een magneetsluiting toegepast.

Benodigdheden U-profiel en magneetjes (t.b.v. leren handvatjes):

 • U-profiel aluminium (25x25x25x2 mm, lengte 1 meter: dit is de minimale afname in de bouwmarkt)
 • plaatschroeven met ronde kop zelfborend (3,9x16mm) 24 stuks
 • magneetsnappers 4kg, 8 stuks
 • ijzerzaag
 • ijzervijl
 • boormachine met metaalboor (2mm)
 • potlood

ikea hack tv-meubel ikea ps kastikea hack tv-meubel ikea ps kastikea hack tv-meubel ikea ps kast Stap-voor-stap uitleg:
Zaag van het U-profiel 4 delen van ieder 6 cm af. Na het zagen is het nodig om de scherpe randjes weg te vijlen met een ijzervijl. Vervolgens boor je met een metaalboor (2mm) aan de boven- en onderzijde, in het midden van het U-profiel, een gat (dit doe je bij alle vier de delen). Plaats aan de twee zijkanten van ieder U-profiel een magneetsnapper en teken de gaten van de magneetsnapper af op het U-profiel en boor de benodigde gaten met de metaalboor (dit doe je bij alle vier de U-profiel delen). 

Plaats de U-profielen aan de bovenkant van het frame (frame aan de voorzijde van het kastje, gebruik hiervoor de achterzijde van de middelste buis) en een aan de onderkant van het frame (het midden van het U-profiel moet op 7 cm van de onderkant van het kastje komen). Teken vervolgens de boorgaten van het U-profiel af op het frame en boor met een metaalboor (2mm) de afgetekende boorgaten. Zet het frame van het tv meubel in elkaar (behalve de bovenkant en de schappen) en bevestig de U-profielen met zelfborende plaatschroeven. Eenmaal aan de bovenkant van het frame en eenmaal aan de onderkant van het frame. Bevestig daarna de magneten op het U-profiel met de zelfborende plaatschroeven. Zorg er hierbij voor dat de magneten niet te ver uitsteken want dan kan het deurtje van het kastje niet meer dicht. Herhaal deze stappen bij het andere kastje.

Tenslotte bevestig je de bovenkant en de schappen van het tv meubel.

#4 IKEA hack tv-meubel IKEA PS kast: leren handvatjes

Je kunt er voor kiezen om zelf leren handvatjes te maken of deze kant-en-klaar te kopen. Mocht je ze net als wij zelf willen maken, volg dan onderstaande stappen. Tip: wij hebben bij de schoenmaker een rest stukje leer gevraagd en daar de handvatten van gemaakt. Helmaal REMADE-proof 🙂

Benodigdheden leren handvaatjes:

 • slotbout met moer (RVS) M6x50mm, 4stuks
 • carrosseriering M6, 4 stuks
 • carrosseriering M8, 4 stuks
 • stuk (oud) leer
 • ijzerzaag
 • ijzervijl
 • gaatjestang

ikea hack tv-meubel ikea ps kast ikea hack tv-meubel ikea ps kast ikea hack tv-meubel ikea ps kastStap-voor-stap uitleg:
Verwijder de slotjes van de deurtjes. Zaag 3 cm van de slotbouten af. Na het zagen is het nodig om de scherpe randjes weg te vijlen met een ijzervijl. Snij de leertjes op maat. Wij hebben er voor gekozen om de leertjes 14 cm x 2.5 cm te maken. Vouw het leertje dubbel en maak een gat in het leertje met de gaatjes tang. Let erop dat het gat groot genoeg moet zijn voor de slotbout van 6 mm. Schuif de slotbout door het leertje en plaats het leertje met slotbout door het gat van het deurtje waar het slotje heeft gezeten. Schuif via de binnenzijde eerst de carrosseriering M8 over het draadeind van de slotbout en vervolgens de carrosseriering M6 en draai als laatste de moer op de slotbout. Als de moer is aangedraaid is het leren handgreepje klaar voor gebruik. Herhaal deze stappen voor elk deurtje van beide kastjes.

#5 IKEA hack tv-meubel IKEA PS kast: underlayment

Benodigdheden underlayment:

 • underlayment
 • transparante matte lak
 • lakviltroller
 • verfroller beugel
 • verfbakje
 • schuurpapier (tussen de verflagen k320 of k240)
 • St Marc (ontvetter)

Stap-voor-stap uitleg:

In de bouwmarkt kun je een underlayment plaat op maat laten zagen. Als je net als wij twee kastjes tegen elkaar zet dan heb je een underlayment plaat van 40 cm x 236 cm nodig. Vervolgens schuur je de bovenkant en maak je deze vet en stofvrij. Daarna hebben we een laag transparante lak met een lakviltroller aangebracht, laten opdrogen, even opgeschuurd en nog een tweede laag aangebracht.

ikea hack tv-meubel ikea ps kast

Ik hoop dat ik met deze blog al jullie vragen over het tv-meubel heb beantwoord. Tag je mij even op Instagram of Facebook als je het leuk vind om het resultaat te delen? Ik ben ontzettend benieuwd naar hoe jullie resultaat van deze IKEA hack eruit komt te zien.

With love,
Anne

 

You Might Also Like

23 Comments

 • Reply
  Vanbeekwonen
  4 mei 2017 at 12:23

  Daar is over nagedacht zeg! Wat een gaaf resultaat en dan vooral de leren handgrepen, slim bedacht.. En voor meerdere toepassingen mogelijk! Annemieke

 • Reply
  Laura
  4 mei 2017 at 12:30

  Wat super gaaf gedaan Anne! Ik ben zelf helaas niet handig genoeg voor dit soort hacks ben ik bang, haha!

 • Reply
  helene lokhorst
  14 mei 2017 at 20:55

  Mijn man gaat ze voor me maken!

 • Reply
  Tanja
  29 augustus 2017 at 23:17

  Erg leuk. Wij gaan het ook proberen weliswaar met anders we plaatsen de kasten op elkaar. Mag ik vragen hoe zit de underlaymemt plat is ik twijfel over 9 of 18 mm.

 • Reply
  Monique
  11 november 2017 at 17:49

  Vandaag gemaakt! Heel blij met het resultaat! ??

 • Reply
  Marjo
  4 december 2017 at 10:13

  Super gaaf meubel….

  De tv hebben jullie opgezet, de overige kastje hebben jullie die in de kast verwerkt?
  Bij het zappen moet dan het deurtje openstaan?

 • Reply
  Iris
  3 januari 2018 at 11:00

  vraagje: hebben jullie de underlayment niet vastgeplakt met lijm o.i.d? Maar gewoon er los opgelegd? Gaat het dan niet schuiven?

  • Reply
   Anne
   5 januari 2018 at 16:38

   Hi Iris, We hebben de plank er los opgelegd en deze is bij ons nog niet gaan schuiven. Groetjes Anne

 • Reply
  Suus
  3 januari 2018 at 16:58

  Super kast! Ik ben hem ook aan het maken maar hoe hebben jullie de slotjes uit de kastjes gekregen? Het lukt me niet namelijk 🙁 ik hoor het graag van iemand, alvast bedankt! Suus

  • Reply
   Anne
   5 januari 2018 at 16:37

   Hi Suus,

   Je kunt de slotjes van het kastje halen door de moer met een moersleutel los te draaien. Succes. Groetjes Anne

 • Reply
  Janneke
  30 januari 2018 at 22:19

  Te gek… wij zijn hem ook aan het maken. Misschien krijgen we er spijt van want onze kinderen vinden het erg leuk om op de kastjes te rammen. 😉 Dus er komt snel een plaat hout op. Ik vraag me af of je die bij de bouwmarkt gekocht hebt of bij een houthandel. Welk hout en hoe dik?

 • Reply
  Nathanja
  21 april 2018 at 15:34

  Erg leuk! Wij hebben de kast ook gemaakt! Welke kleur is de lambirsering achtergrond van de muur.

  • Reply
   Anne
   30 april 2018 at 11:58

   Hi Nathanja, Wat leuk! Dit is kleur ON.00.81 van flexa op mengmachine. Groetjes Anne

 • Reply
  M&N
  19 mei 2018 at 18:53

  Hi,

  tip voor de wat luiere medemens onder ons, bij de Gamma kun je zelfklevende magneetstrip halen, als je die tot halverwege de bovenkant en onderkant van de deurtjes plakt blijven ze ook goed dichtzitten!

  Voor het lijmen hebben wij Polymax montagekit gebruikt, erg sterk en makkelijk. Naast dat de plank daardoor niet verschuift voorkomt het ook dat hij verder krom trekt (wij hebben hardhout multiplex gebruikt, dat trekt nog best krom, weet niet hoe dat met underlayment is).

  Ik zie trouwens veel mensen naar de dikte van de plank vragen, wij hebben 15mm gebruikt. Als je kunt kiezen tussen 9 of 18 zou ik voor 18 gaan. De bovenkant van het kastje is vrij dik dus dan ziet 9 er niet zo mooi uit denk ik.

  Groetjes

  M&N

  • Reply
   Marlien
   27 juni 2019 at 11:59

   Hi M&N,
   Sterk de nijging om voor de luiere constructie te gaan 😉 Maar waar heb je die magneetstrip precies geplaatst? Toch ook op een U-profiel of…?
   Dank!
   M

 • Reply
  Murelle
  3 juni 2018 at 16:09

  Super tof! Ook hier al een tijdje geleden de lockerkast gepimpt. Vandaag heb ik de leren greepjes die ik zelf had gemaakt toch maar vervangen door andere leren greepjes die uit de fabriek komen! Ik had te dun leer gebruikt waardoor ze niet meer mooi stonden. Wat mij nu opvalt is dat de deurtjes allemaal ongelijk staan. Heeft iemand hier ervaring mee?

 • Reply
  Sisca
  14 augustus 2018 at 16:07

  Hoi Anne, wat ziet het er mooi uit! Kan je me laten weten van welk houtsoort de underlayment is?

 • Reply
  Kelly
  4 december 2018 at 09:33

  Hey Anne, super fijn gedaan! Als jullie willen zappen, moeten de kastdeurtjes dan open staan? Ik zit met een praktische tech-freak thuis, dus al onze meubelen moeten mooi maar ook functioneel zijn.

  • Reply
   Anne
   4 januari 2019 at 11:01

   Hi Kelly, Wij zappen met de kastdeurtjes dicht. Bij ons moet ook alles functioneel zijn :). Groetjes Anne

 • Reply
  Peter
  17 februari 2020 at 15:44

  Ha Anne,
  Leuk meubel! Ik ga er ook voor 😉 Vraagje nog. Is er een reden waarom je voor de pootjes gewoon een ijzerzaag hebt gebruikt en niet de decoupeerzaag?
  Groetjes,
  Peter

 • Reply
  Esther
  25 mei 2020 at 11:00

  he-le-maal geweldig. Ik ga hem ook proberen te maken!!

 • Reply
  E kraan
  27 juni 2020 at 05:54

  Ik zocht op ‘vervangen slotjes tv meubel’ en kwam dit artikel tegen. Geweldig idee. Hoe verwijder je de slotjes, vraag ik me af. Wil je me dat laten weten?

 • Reply
  Een stoffige blog: hoe wij de schouw sloopten - stylynnterior - Interieur advies & inspiratie voor elk budget
  17 juli 2023 at 16:00

  […] heb ik meegeverft met de muur. Het tv meubel is een DIY met het de Ikea PS die ik vond op remadewithlove.nl. Van de vloer hadden we gelukkig nog een aantal planken over, dus die konden we […]

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.