MEUBEL OPKNAPPEN EN VERGULDEN MET VERGULDWAS

Meet the priest! Vandaag ga ik jullie laten zien hoe ik details van een meubel verguld heb met verguldwas (gilding wax). Uiteraard laat ik ook weer een aantal voor en na foto’s zien. Vooral na foto’s want daar zijn jullie natuurlijk het meest benieuwd naar.

verguldwas

Mijn vriend was nog altijd opzoek naar een mooie fauteuil voor in zijn woonkamer dus toen ik in de kringloopwinkel dit prachtstuk tegenkwam kon ik hem natuurlijk niet laten staan. Ik vind het altijd leuk om te horen waar het meubel vandaan komt en wie de vorige eigenaren waren. Deze stoel heeft wel een heel bijzondere afkomst, het is namelijk de stoel van een priester uit Veghel. Vandaar dat ik hem the priest noem.

kringloopwinkelDe bekleding van de stoel is nog in prima staat en het stofje geeft de stoel ook echt een brocante uitstraling dus ik heb besloten deze erop te laten zitten en dat bespaart me bovendien ook een hoop tijd. Ik heb het hout van de stoel eerst schoongemaakt met St. Marc en ben toen de nagels en bekleding af gaan plakken zodat deze schoon blijven tijdens het verven.

brocante fauteuil
Bij de bekleding van de stoel vind ik de kleur Old White van Annie Sloan Chalk Paint® goed passen daarom heb ik besloten om hiervan twee lagen aan te brengen. Vervolgens heb ik de gehele stoel behandeld met Annie Sloan Clear Wax en daarna nog met een mengsel van Annie Sloan Clear Wax en Annie Sloan Dark Wax. Door de donker wax te mengen met de doorzichtige wax krijg je een wat subtieler resultaat. Direct daarna ben ik met een droge pluisvrije doek direct over elk stukje gegaan waar ik wax heb aangebracht om zo te voorkomen dat er resten wax op de stoel achterblijven.

Op Pinterest kwam ik een plaatje van een meubeltje van the purple painted lady tegen waarbij verguldwas (gilding wax) werd gebruikt. Dit leek mij ook super mooi staan op de details van mijn stoel the priest. De verguldwas die zij gebruikt is niet te koop in Nederland, maar wel de verguldwas van lefranc & bourgeois en daarmee heb ik ook een prachtig resultaat geboekt:

verguldwas

Deze heb ik aangebracht door met mijn wijsvinger een klein beetje verguldwas uit het potje te nemen en vervolgens aan te brengen op de details die ik er verguld uit wilde laten zien. De instructievideo van the purple painted op youtube laat heel duidelijk zien hoe je verguldwas aan kan brengen.

verguldwas

Ik ben benieuwd naar wat jullie van the priest vinden en hoor het graag.

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Danielle
  29 mei 2014 at 12:57

  Beautiful! x

 • Reply
  Sandra
  29 mei 2014 at 20:33

  super cool! Ziet er echt heel gaaf uit.

 • Reply
  margriet
  28 juni 2014 at 11:18

  geweldig wat een mooi resultaat . Zelf schilder ik ook oude meubeltjes in de kleur die ik mooi vind en het ziet er dan meteen oud modern uit

 • Reply
  carola
  20 augustus 2014 at 15:48

  Hallo,

  ik heb een stoeltje wat ik zou willen bekleden geef je ook workshops??

  mvg Carola

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.