STEIGERHOUTEN HONDENMAND ZELF MAKEN

Op zoek naar een steigerhouten hondenmand om zelf te maken? In deze blog laat ik zien hoe ik onze woonstijl (mix van stoer en eenvoud) in onze hondenmand, of misschien beter gezegd een ligbed :), heb terug laten komen en hoe je deze zelf kunt maken. (* ook te gebruiken als plantenplateau)

steigerhouten hondenmand zelf maken

Op zoek naar een stijlvolle hondenmand/ligbed

Toen we in september te horen kregen dat Zenn (onze Australian Labradoodle pup) geboren was ben ik, na een gat in de lucht te zijn gesprongen, mij meteen gaan oriënteren op het vinden van hondenspullen die bij onze woonstijl passen. Helaas kwam ik bij de reguliere winkels alles behalve mooie hondenspullen tegen. Waar was ik dan naar op zoek? Onder andere naar een hondenmand die zowel eenvoud als stoer uitstraalt. Via Instagram kwam ik het Duitse designmerk MiaCara tegen en ik was meteen verkocht. Wat een smaakvolle dierenspullen ontwerpen zij! Alsof ze mijn gedachten konden lezen 🙂 het leek wel een Zen(n) therapie. Ik besloot MiaCara een mailtje te sturen of ik een stylingsopdracht voor ze mocht uitvoeren en ze waren hierover meteen net zo enthousiast als ik.

DSC_4312

Steigerhouten hondenmand zelf maken

Ik had al helemaal in mijn hoofd hoe ik dit kussen wilde gaan stylen. Zenn zijn bedje moest een combinatie worden van stoer en eenvoud. Het Lino kussen wat ik bij MiaCara uitkoos is stijlvol door zijn eenvoud maar is tegelijkertijd ook stoer vanwege de zichtbare stiknaden. Ik hou ervan om design met stoere en vintage producten te combineren. Dit bracht mij op het idee om zelf een stoer steigerhouten plateau te maken waar het kussen op komt te liggen. Het leek mij ook praktisch om het geheel een extra stoere touch geven door de steigerhouten hondenmand verrijdbaar te maken. PS heb je geen hond? Lees dan vooral toch verder want je kunt het verrijdbare steigerhouten plateau ook heel leuk in huis gebruiken om bijvoorbeeld je planten op te presenteren.

steigerhouten hondenmand zelf makenHieronder vind je stap voor stap de uitleg hoe we de steigerhouten hondenmand zelf hebben gemaakt.

Benodigdheden:

  • 4 steigerhouten planken van 1 meter
  • 2 vurenhouten latjes van 65 cm lang
  • 4 zwenkwieltjes met rem (te koop bij Action)
  • grondverf
  • zijdeglanslak (kiezelgrijs van KARWEI)+ lakviltroller + bakje
  • schuurpapier om te schuren tussen de verflagen
  • boor
  • 16 schroeven van 4.0×50
  • 16 schroeven van 4.0×30
  • 16 sluitringetjes

Stap 1: planken + latjes op maat zagen bouwmarkt

Meet de afmetingen van het kussen op waarvoor je het plateau gaat maken. In ons geval is het kussen 75×100 cm. Dit houdt in dat we 4 steigerhouten planken met een lengte van 1 meter nodig hebben waarbij we van 1 plank over de lange zijde 5 cm afzagen. Tip: in een aantal bouwmarkten kun je de planken op maat laten zagen. Zaag daarnaast een vurenhoutenlatje in 2 stukken van ieder 65 cm en zaag de zijkant schuin af zodat deze zo min mogelijk in het zicht komt. Vergeet vooral ook niet de zichtbare kanten van de latjes te verven (dit zijn we vergeten zoals op de foto van het eindresultaat te zien is).

Stap 2: planken schuren en grondverf

Voor dit project hebben we oude steigerhouten planken gebruikt die we al ooit geverfd hadden dus in ons geval hoefden we ze niet meer in de grondverf te zetten. Maar als je nieuwe planken koopt moet je dit uiteraard wel doen. Kies je net als wij voor een grijze zijdeglanslak (kiezelgrijs van KARWEI)? Dan is het natuurlijk handig om ook een grijze grondverf te gebruiken.

steigerhouten hondenmand zelf maken

zijdeglanslak kleur Kiezelgrijs van KARWEI

Stap 3: planken licht opschuren en laklaag aanbrengen

Als de grondverf is opgedroogd kun je nadat je de planken licht hebt opgeschuurd de zijdeglans lakverf aanbrengen. Breng de lakverf, net als de grondverf, met een lakviltroller aan. Laat de verf opdrogen en check of de laag dekkend is. Mocht je de grondverf er nog doorheen zien dan is het aan te raden om nog een tweede laag aan te brengen. Uiteraard eerst weer even licht opschuren en stofvrij maken. Tip: verf ook de zichtbare kanten van de latjes (ben ik vergeten zoals op de eerste foto van deze blog te zien is).

steigerhouten hondenmand zelf maken

zijdeglanslak aanbrengen met een lakviltroller

Stap 4: planken aan elkaar maken

De planken maken we aan elkaar door twee vurenhoutenlatjes van 65 cm op de planken de schroeven. We gaan per latje twee 4.0×50 schroeven per plank gebruiken (dus in totaal 16 stuks). Het is verstandig om het hout voor te boren zodat het hout zo min mogelijk splijt. Houd voldoende afstand tussen het uiteinde van de planken en de vurenhoutenlat zodat er nog voldoende ruimte is voor het bevestigen van het wieltje. Wij hebben 17 cm aangehouden.

DSC_4235

voorboren

DSC_4245

bevestig latten op steigerhouten planken

stap 5: wieltjes bevestigen

Bij het bevestigen van de wieltjes hebben we 3,5 cm afstand aangehouden tussen de zijkant van de plank en het wieltje. De vier wieltjes hebben we bevestigd met 16 4.0×30 schroeven en tussen de schroef en het wieltje hebben we een sluitringetje geplaatst zoals je op de foto ziet. steigerhouten hondenmand zelf makensteigerhouten hondenmand zelf maken

Stap 6: stylen

Tada de steigerhouten plateau is af! Nu hoef ik alleen nog het kussen erop te leggen en een mooi plekje uitzoeken voor Zenn zijn bedje. Achter de bank heb ik het perfecte hoekje gevonden voor de zelfgemaakte hondenmand/ligbed. Wauw wat ben ik blij met het resultaat!

steigerhouten hondenmand zelf makenIk ben erg benieuwd wat jullie van zowel de zelfgemaakte hondenmand als het design kussen vinden.

With love,
Anne

You Might Also Like

12 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.