Steigerhouten bed zelf maken + proefslapen met Simba

Een zelfgemaakt steigerhouten bed heeft onze droomslaapkamer net die extra touch gegeven waar we naar op zoek waren. In deze blog laat ik jullie stap voor stap zien hoe we ons steigerhouten bed gemaakt hebben. Daarnaast mochten we ook nog eens proefslapen op een Simba matras waardoor we nu niet alleen maar een heel mooie slaapkamer hebben maar bovendien daar ook nog eens heel comfortabel slapen. En dat is natuurlijk het allerbelangrijkste van een slaapkamer.

steigerhouten bed zelf maken simba matrasOnze slaapkamer heb ik al op verschillende Instagram en Pinterest accounts voorbij zien komen met als hashtags #droomslaapkamer en #bedroomgoals. Daarnaast is deze ook verschenen in het vtwonen magazine en verschijnt deze binnenkort ook in een Duits magazine. Het doet me deugd om te zien dat ik blijkbaar iedereen op deze manier kan inspireren. Nou is het natuurlijk heel leuk als je van die mooie plaatjes voorbij ziet komen. Maar ik weet nog goed toen ik zelf van die droomslaapkamers voorbij zag komen dat ik wilde weten waar je die spulletjes kon kopen en/of hoe je zoiets kon maken. Vandaar deze blog waarin ik jullie stap voor stap uitleg hoe we ons steigerhouten bed hebben gemaakt. Daarnaast vind je onderaan de blog ook een productoverzicht. Om van deze blog geen boekwerk te maken heb ik besloten om de blog op te delen. In deze blog laat ik jullie zien hoe je de steigerhouten bedombouw kunt maken (+ review van ons nieuwe matras). In de volgende blog laat ik zien hoe je een hoofdbord van steigerhout kunt maken.

Steigerhouten bed zelf maken

Het maken van een steigerhouten bed is een do-it-yourself in de categorie minder makkelijk, maar het eindresultaat mag er wezen. Hieronder staat een lijstje met alle benodigdheden en een stap voor stap uitleg. De lengte van de planken die je nodig hebt is natuurlijk afhankelijk van het formaat van het matras.

Benodigdheden

 • Lattenbodem op pootjes
 • 8 steigerhouten planken
 • Grondverf voor hout wit
 • Flexa Expert houtlak wit
 • Schuurpapier (grof en fijn)
 • St Marc
 • Lakviltroller
 • Verfbakje
 • Schroefmachine
 • ca. 80 spaanplaatschroeven 3,5×25 mm
 • 8 koppelplaten 300x60x2,5 mm
 • 8 vesterkingshoeken 50×50 mm
 • stukjes anti-kras vilt

Stap 1 steigerhouten bed zelf maken

Onderstaande afmetingen zijn gebaseerd op een matras van 180 cm x 210 cm. Laat acht steigerhouten planken in de bouwmarkt op maat zagen in de volgende afmetingen: 4 planken van 187 cm en 4 planken van 211cm. Heb je een ander formaat matras dan ons? Dan is dit een handige rekensom: 4 planken van breedte matras +7 cm en 4 planken van lengte matras + 1 cm. Voorbeeld: stel je hebt, net als ons, een matras van 180 cm x 210 cm. Dan heb je 4 planken van 187 cm (180+7 ) nodig en 4 planken van 211 cm (210+1 cm).

Stap 2 steigerhouten bed zelf maken

Schuur alle planken met grof schuurpapier, maak ze met een handveger stofvrij, ontvet ze met St Marc en zet ze in de grondverf. Als de planken opgedroogd zijn kun je ze licht opschuren, stofvrij maken en in de witte houtlak zetten. Herhaal deze stap nog een keer. *De achterkant kun je onbehandeld laten.

steigerhout bed zelf maken

Stap 3 steigerhouten bed zelf maken

Als alle planken opgedroogd zijn kunnen we het bed in elkaar gaan zetten. We maken twee losse frames die we op een later moment aan elkaar vast gaan zetten. De plank met een lengte van 187 cm gebruiken wij voor de voorzijde en achterzijde van het bed. Tussen deze planken plaatsen wij de planken met een lengte van 211 cm. De planken worden aan elkaar bevestigd met versterkingshoeken. Plaats twee planken tegen elkaar en schroef de versterkingshoek met twee schroeven aan elke plank. Herhaal deze stap voor de andere drie hoeken. Het frame zit nu aan elkaar vast. Herhaal bovenstaande stappen voor het tweede frame. Als je het krassen op je vloer wilt tegengaan dan kan je anti-kras viltjes onder op het onderste frame plakken.

Plaats de twee frames op elkaar en zorg ervoor dat de planken gelijk liggen. De twee frames worden met koppelplaten aan elkaar vast gemaakt. Voor elke zijde van het bed gebruik je twee koppelplaten. Plaats de koppelplaat in de hoogte in het midden van de twee frames en schroef de koppelplaat met zes schroeven vast aan de twee frames. Je zult zien dat het steigerhout niet helemaal recht is. De koppelplaten trekken het steigerhout recht waardoor de de twee frames strak tegen elkaar blijven zitten. Herhaal deze stap voor de 7 overige koppelplaten.

steigerhout bed zelf maken steigerhout bed zelf maken

Stap 4 steigerhouten bed zelf maken

De steigerhouten bedombouw is nu helemaal af. Plaats vervolgens een lattenbodem op pootjes in het frame en leg hier je matras op. In de volgende blog laat ik jullie zien hoe we het steigerhouten hoofdbord gemaakt hebben.

Proefslapen met Simba

Bij het maken van een bed hoort natuurlijk ook een nieuw matras (tenzij je al een goed matras hebt natuurlijk). Mijn vriend en ik waren overduidelijk toe aan een nieuw matras. Als de ene ’s nachts onrustig sliep dan gold dat ook voor de ander. Ons matras was ten eerste te klein voor ons (140 cm breed) en ten tweede versleten (16 jaar oud) met als gevolg dat we maar zelden uitgerust wakker werden. We hoefden dan ook niet lang na te denken toen Simba mij/ons vroeg of wij wilden proefslapen op een Simba matras. Proefslapen? Ja iedereen die een Simba matras koopt mag 100 dagen proefslapen. Bevalt het matras niet? Dan krijg je, zoals op de website te lezen is, het volledige aankoopbedrag terug en wordt het matras aan een goeddoel geschonken.

Matras uitzoeken

Voordat ik het matras besteld heb zijn we eerst even bij een Goossens-woonwinkel op bezoek geweest om kennis te maken met het Simba matras. Hierdoor kregen we al een eerste indruk van hoe het matras zou liggen. Met vijf minuten op het matras liggen weet je natuurlijk nog niet echt of het matras bij jou voor een goede nachtrust zorgt maar onze eerste indruk was goed. Het matras voelde comfortabel aan: niet te stevig en niet te zacht. Wat ik een heel groot voordeel van het Simba matras vind is dat je een tweepersoonsmatras kunt bestellen in plaats van twee losse matrassen. Je moet dan natuurlijk wel allebei het matras fijn vinden liggen. Wij bestelden een matras van maar liefst 180 cm x 210 cm. Deze werd binnen een paar dagen, en geloof het of niet, bezorgd in een grote kartonnen doos.

simba matras proefslapen simba matras proefslapen

Uitgerust wakker worden

Toen het matras eenmaal uit de doos was moest deze vijf uurtjes wennen aan de omgeving. Zeg maar acclimatiseren :). Daarna konden we meteen ons eerste nachtje op het matras slapen. De eerste nacht heb ik in een ruk doorgeslapen terwijl ik normaal een of twee keer per nacht wakker word. Ik moest nog wel erg wennen aan de stevigheid van het matras omdat ik voorheen op een oud en ietwat doorgezakt matras sliep. Nu zijn we drie weken verder en ben ik erg blij met hoe het matras ligt (mijn vriend overigens ook). Mocht je benieuwd zijn naar de samenstelling van het matras, leverbare formaten en prijs dan kun je een kijkje nemen op de website van Simba. Op de foto hieronder zie je hoe het matras er uitziet zonder hoeslaken.

steigerhouten bed zelf maken simba matrassteigerhouten bed zelf maken simba matras
Hopelijk heb ik jullie weer weten te inspireren!

With love,
Anne

Gebruikte producten styling:

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Harry van den Bergh
  22 augustus 2017 at 17:25

  Ik heb zelf ook een steigerhouten bed in elkaar gezet! Ziet er prachtig uit, maar ik vind wel dat het flink kan kraken, Ik denk dat ik m’n verbindingen anders had moeten maken in de hoeken.

 • Reply
  Laura
  27 februari 2018 at 15:00

  “In de volgende blog laat ik zien hoe je een hoofdbord van steigerhout kunt maken.”

  Helaas kan ik deze blog nergens terug vinden……

 • Reply
  Hester
  1 mei 2018 at 09:01

  Anne, wat een mooi stevig bed. M’n dochter kan niet wachten om het te gaan maken. Heb je nog ergens de beschrijving van het hoofdbord voor ons?…

 • Reply
  Anna
  23 oktober 2018 at 09:40

  Wauw, erg mooi geworden! Echt knap dat je het bed helemaal zelf hebt gemaakt.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.