Zelf een keukenbar maken

Al een tijdje droomde ik van een barretje in de keuken. Terwijl de een heerlijk een diner bereidt kan de ander de kok aan het barretje vergezellen en voorzien van gezellige praat. Wijntje en muziekje erbij, ik zeg goed begin van het weekend. In deze blog laat ik jullie zien hoe wij zelf een keukenbar hebben gemaakt.

Een keukenbar maken in een kleine keuken

Toen wij een aantal jaar geleden een keuken gingen uitzoeken voor ons nieuwbouwhuis wilden wij heel graag een keuken met kookeiland en keukenbar. Helaas was de ruimte te klein om hier fatsoenlijk een kookeiland in te plaatsen. Om het geheel ruimtelijk en luchtig te houden hebben wij daarom voor een parallel keuken gekozen. Daarnaast zorgde deze opstelling ook voor de optimale bewegingsvrijheid als je met zijn tweeën staat te koken.

Toch bleef het kriebelen om een keukenbar te maken. Een keukenbar waar je met zijn tweeën aan kunt zitten leek mij al helemaal super voor een gezellige klets- en borrelavond. Echter zou dan de ruimtelijkheid van de keuken in het geding komen. Na een aantal schetsen had ik een goed idee. Een keukenbarretje op de kopse kant van de keuken. Zo kan de een koken en de ander er gezellig bij komen zitten.

Stappenplan voor het maken van een keukenbar

Benodigdheden:

 • transparante matte lak
 • CanDo timmerpaneel eiken 200 x 30 x 1,8 cm, 2 stuks
 • CanDo hoekverbinder, 4 stuks
 • CanDo schroefverbinder
 • Schuurmachine of schuurpapier
 • Boormachine
 • Tesa montageband

Stap 1: Bepaal de maat van je keukenbar. Onze keuken is 94,3 cm hoog en 60 cm diep. Uiteraard hebben we rekening gehouden met de dikte van de panelen (1,8 cm) en de dikte van onze plint. Hierdoor hebben we 2 panelen nodig van 92,5 x 30 cm voor de zijkanten en een paneel nodig van 58 x 30 cm voor het werkblad. Daarnaast een paneel van 54,4 x 15 cm ter versteviging van de bar.

Stap 2: Laat in de bouwmarkt de CanDo timmerpanelen op maat zagen en koop de benodigde materialen uit de lijst hierboven.

Stap 3: Bevestig de zijkanten van de bar aan het werkblad van de bar met behulp van CanDo hoekverbinders (zie foto hierboven). Het paneel van ..x.. cm bevestig je tussen de zijkanten van de bar door gebruik te maken van de CanDo schroefverbinder. Dit is een handig hulpmiddel om verbindingen te maken tussen panelen. Dit paneel dient ter versteviging van de bar.

Stap 4 Behandel de keukenbar met een transparante matte lak zodat je deze in de toekomst makkelijk kunt schoonmaker. Schuur het hout voordat je gaat verven.

Stap 5: Bevestig de bar aan de keuk en/of muur. Wij wilden geen gaten in de muur of keuken maken. Daarom bevestigen wij de keukenbar met sterke Tesa Montageband aan de keuken.

Keukenbar stylen

Hoera de keukenbar is nu af! Maar natuurlijk ontbreekt er nog iets, een stijlvolle barkruk. Voor mijn nieuwe samenwerking met fonQ heb ik deze prachtige rotan barkruk van HKliving uitgekozen. De kleur staat prachtig bij het hout van de bar en de eettafel. Ook de luchtigheid van de barkruk spreekt mij enorm aan.

zelf een keukenbar maken

Boven het barretje heb ik mijn illustratie opgehangen die ik tijdens de workshop Recipe Drawing van mijn vriendin Karlijn van de Wier heb gemaakt.

Ik ben erg benieuwd wat jullie van het eindresultaat vinden. Wij vinden hem fantastisch! Voor mij voorlopig geen wijntjes of mojito’s aan de bar, i.v.m. de tweede op komst, maar dat mag de pret niet drukken.

With love,
Anne

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Rachel Kromdijk
  17 februari 2020 at 12:58

  Echt zo’n leuk en praktisch idee, thans for sharing!

 • Reply
  Keukenloods
  24 april 2020 at 21:18

  Prachtige oplossing. Mooi om te zien dat er is nagedacht over het soort hoekverbinders wat net dat verschil maakt.

 • Reply
  Rijk
  3 augustus 2020 at 13:36

  Hallo Anne – leuk! Ik wil exact hetzelfde doen voor ons keukeneiland. Wat kost zoiets met eiken timmerpanelen?

 • Reply
  Krina V
  5 december 2020 at 16:21

  Uitstekende DIY project. Ik kreeg direct inspiratie om zelf ook eentje te plaatsen. Ik kan niet wachten om mijn echtgenoot ermee te verrassen. Dank je voor het delen. Het ziet er prachtig uit.

 • Reply
  KH metals
  2 november 2021 at 10:36

  Leuke blog!

  goeie tips voor mensen die inspiratie willen opdoen!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.