STOERE KEUKENS EN SCANDINAVISCHE KEUKENS

Ben je op zoek naar een stoere keuken en/of een Scandinavische keuken maar kom je in de gemiddelde keukenzaak je droomkeuken maar niet tegen? Goed nieuws! Ik ga je in deze blog helpen met het uitzoeken van een stoere of Scandinavische keuken (of een mix hiervan).

stoere keukens en scandinavische keukens
Bron: femina.dk

Zoals ik jullie in mijn vorige blog al vertelde hebben mijn vriend en ik een nieuwbouwhuis gekocht (jippie!). Tijdens het zoeken naar onze ideale woning en het kopen en inrichten van de woning kwamen we regelmatig voor een dilemma te staan. Toen we ons gingen oriënteren op een keuken was ik super blij en kon ik niet wachten om onze droomkeuken uit te zoeken! Echter zag ik tijdens deze zoektocht al snel door de bomen het bos niet meer… Na het bezoeken van tientallen keukenzaken hadden we nog geen glimp opgevangen van onze droomkeuken. We besloten om eerst voor onszelf een duidelijk beeld te schetsen wat voor een keuken we wilden voordat we weer een keukenzaak bezochten. In deze blog zal ik toelichten hoe we uiteindelijk onze droomkeuken gevonden hebben.

#1 Stoere keukens en Scandinavische keukens: Pinterest

Pinterest (en Instagram natuurlijk) is echt mijn favoriete kanaal voor het opdoen van inspiratie. Na uren (nou ja eigenlijk eerder weken, hihi) op Pinterest te hebben gezocht op de zoektermen ‘scandinavische keuken’, ‘stoere keuken’ en ‘industriële keuken’ kwam het beeld van onze droomkeuken steeds dichterbij.

stoere keukens en scandinavische keukens
Klik op de afbeelding om naar mijn Pinterest bord Kitchen love te gaan.

Op dit moodbord heb ik alle afbeeldingen van Scandinavische en stoere keukens verzameld die mij aanspreken. Zodoende kregen we al een duidelijk beeld van de stijl van onze droomkeuken. Om tot een uiteindelijke keuze te komen moesten we ook nog de vorm van de keuken bepalen en het materiaal uitkiezen.

#2 Stoere keukens en Scandinavische keukens: keukenindeling

Er zijn verschillende soorten keukenindelingen. Bij een kleine ruimte wordt vaak voor een rechte keuken of een hoekkeuken (L-vorm) gekozen. Bij een middelgrote ruimte kan ook voor een U-vorm of parallelle keuken (twee keukenblokken recht tegenover elkaar) gekozen worden. Een keuken met kookeiland is heel mooi maar daar zou ik alleen voor kiezen als je een grote ruimte hebt. Wij hebben zelf een middelgrote ruimte van 2,7 meter bij 3,4 meter.

stoere keukens en scandinavische keukens

In ons huis zou dus zowel een rechte keuken, L-vormige, U-vormige als parallelle keuken passen. Na het zien van het parallelle keukenontwerp van nu interieurontwerp waren we meteen verkocht! Een parallelle keuken zorgt voor een ruimtelijk en open effect en past daarom perfect bij onze tussenwoning.

stoere keukens en scandinavische keukens
Bron: nu-interieurontwerp.nl

#2 Stoere keukens en Scandinavische keukens: kleur en materiaal keuze

De volgende stap voor het verkrijgen van een duidelijk beeld van je droomkeuken is het kiezen van de kleur en het materiaal van de keuken. Welke kleur en welk materiaal het beste bij jouw droomkeuken past is afhankelijk van de stijl die je voor ogen hebt. Wij wilden dat onze droomkeuken een mix van stoere (industriële) en Scandinavische elementen zou bevatten.

Een Scandinavische look kenmerkt zich door frisse kleuren, natuurlijke materialen, grafische vormen en eenvoud. Daarnaast zie je in een Scandinavisch interieur ook vaak designklassiekers zoals de Eames stoel.

scandinavische keuken
Deze keuken in het appartement van Lisa van Damme is het perfecte voorbeeld van een Scandinavische keuken door de enorme hoeveelheid licht, eenvoud, de Eames DSW stoelen en het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout.

Een industriële look kenmerkt zich door materialen zoals staal, ruw hout en beton en typische industriële items zoals oude lockerkasten, gietvloeren en steigerbuizen.

stoere keukens scandinavische keukens
Op deze foto van Hopper Coffee Rotterdam zie je kenmerken die typisch zijn voor de industriële look: gietvloer, vintage schoolstoelen, ruw hout, beton en staal.

Ik hoop dat je nu al een beetje een beeld hebt van welke kleuren en materialen je het beste kunt kiezen voor een Scandinavische keuken of een stoere keuken. Maar wat als je een keuken wilt met een mix van deze stijlen? Om de keuken een Scandinavische look te geven hebben wij gekozen voor een witte strakke parallelle keuken zonder bovenkastjes. Hierdoor komen de kenmerken licht en eenvoud uit het Scandinavische interieur goed naar voren.  Om de keuken naast een Scandinavische look ook een stoere look te geven hebben we gekozen voor een betonnen werkblad (maar dan uitgevoerd in composiet) en RVS apparatuur waaronder een Liebherr RVS koelkast en een RVS SMEG oven

stoere keukens scandinavische keukens
Deze keuken van femina.dk lijkt in de basis veel op de keuken die wij uitgekozen hebben (strakke witte kastjes met betonnen werkblad)

#3 Stoere keukens en Scandinavische keukens: accessoires

Tijdens onze zoektocht naar de ideale keuken kwamen we er al gauw achter dat het beeld wat wij voor ogen hadden hem vooral in de details zit. Zo willen we nog graag een steigerbuis aan het plafond met daaraan losse peertjes en robuuste houten planken naast de afzuigkap.

stoere keukens scandinavische keukens
Houten planken naast de afzuigkap zoals op deze foto willen wij ook nog graag aan onze droomkeuken toevoegen. Bron: thehivemag.com & photo credit: Miha Matei

Om de stijl verder compleet te maken kiezen wij waarschijnlijk voor een betonlook gietvloer en hebben we DSW Eames stoelen (wel de replica) aangeschaft.

stoere keukens scandinavische keukens
Betonlook gietvloer

Ons nieuwbouwhuis moet nog opgeleverd worden dus ik kan je nog niet laten zien hoe het er in het echt uit komt te zien maar ik kan je wel een 3D tekening laten zien die mijn vriend heeft gemaakt.

stoere keukens scandinavische keukens

stoere keukens scandinavische keukens

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met het uitzoeken van je droomkeuken! Ik vond het in ieder geval een hele zoektocht. Ook zal ik nog een vervolg op deze blog schrijven hoe je het beste kunt onderhandelen bij het aanschaffen van een keuken.

With love,
Anne

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  Hannelore
  7 juni 2015 at 21:23

  Er zitten echt prachtexemplaren tussen! Een eigen keuken is helaas nog veraf, maar ik kan het niet laten om toch al te dromen van mijn échte eigen stek…

 • Reply
  Kyra
  20 november 2015 at 16:35

  Mooi he die betonnen gietvloer! In onze nieuwbouwwoning wil ik er ook 1. Staat vast mooi bij onze steigerhouten kloostertafel.

 • Reply
  Anna
  30 maart 2016 at 11:06

  Mooi! Waar hebben jullie de keuken laten maken? En als je een composiet werkblad in beton look neemt, is dit dan een gezoet blad?

  • Reply
   Marijke de Hoog
   5 november 2017 at 13:55

   Waar heb je de keuken laten maken? Die vraag heb ik ook!

 • Reply
  Joanne
  25 oktober 2016 at 13:32

  Ziet er erg mooi en licht uit deze inrichting, leuk die DSW stoelen en de houten tafel!

 • Reply
  Badkamer ideeën: tips voor het stylen van een kleine badkamer
  29 mei 2017 at 16:27

  […] ik jullie al wel eens eerder heb verteld (zie deze blog over het uitzoeken van een keuken) kwamen wij tijdens het inrichten van onze woning regelmatig […]

 • Reply
  Jelle
  17 juli 2017 at 09:06

  Vet! Zelf ben ik echt fan van de Scandinavische look met industriële elementen!

 • Reply
  Keukenlamp en keukenplank voor een stoere keuken
  13 januari 2018 at 11:17

  […] vonden dat onze droomkeuken eruit moest komen te zien. En dit heeft ons toen ontzettend geholpen (lees hier alle tips voor het uitzoeken van je […]

 • Reply
  NIEUWBOUWWONING INRICHTEN + BOUWUPDATE | REMADE with love
  28 januari 2019 at 12:16

  […] blog over ons nieuwbouwhuis heb ik al een en ander verteld over onze keukeninrichting (deze kun je hier vinden). Deze keuken van femina.dk lijkt in de basis veel op de keuken die wij uitgekozen […]

 • Reply
  Zelf een keukenbar maken | REMADE with love
  16 februari 2020 at 16:49

  […] wij een aantal jaar geleden een keuken gingen uitzoeken voor ons nieuwbouwhuis wilden wij heel graag een keuken met kookeiland en keukenbar. Helaas was de […]

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.